Framtidens mode

Hur framtidens mode kommer att se ut är svårt att sia om. Ett faktum är dock att trender har en tendens att återkomma. Vi ser det på kläder, accessoarer och i heminredning. Vi ser också att mode kan variera med politik, klimat och naturtillgångar. Den modernaste trenden idag kommer kanske att kallas retro eller vintage några decennier framåt i tiden. Det är också uppenbart att många modeskapare försöker använda nya och spännande material. Hållbarhet och återvinning är ämnen som diskuteras mycket idag och om vi förutsätter att det kommer miljövänliga material som det går att skapa kläder av kan vi också förutsätta att detta kommer att göras. Ett enkelt exempel på detta, som redan är väletablerat, är materialet fleece som görs av återvunnen plast.

Mode, teknologi och politik

Det är också ett faktum att mode påverkas av teknologins framsteg. Symaskinerna revolutionerade sömnaden och har möjliggjort massproduktion. Kommunikationsteknologin går snabbt framåt och redan nu finns det kläder med inbyggda sensorer som kan förmedla en kram mellan människor som bär samma typ av plagg någon annanstans i världen. Mode har dessutom påverkats av politik genom åren och görs fortfarande i väldigt hög grad. Det går kanske inte att säga så mycket om exakt vilka politiska svängningar som kommer att påverka modet i framtiden, men de går nog med all säkerhet att säga att även framtidens mode kommer att påverkas av det politiska landskapet. Gränsen mellan politik och materialtillgång kan ibland vara svårdefinierad. Forskning om miljövänliga material kan finansieras genom politiska beslut, och miljövänliga material blir i sin tur nya och spännande för modeskapare att arbeta med. Även hälsovetenskap kan påverka vilka material som anses vara lämpliga. Kanske tas det så småningom fram ett vackert och prisvärt material som skyddar mot ultraviolett strålning – då kan vi räkna med att modet kommer influeras av detta.

Fashion designers working in fashion studio

Är mode din framtid

Det finns många som drömmer om att bli modell eller kläddesigner men det är väldigt få som blir riktigt kända. Det är en hård bransch som kräver mycket av den som vill etablera sig. Idag finns många skolor som man kan gå i för att bli till exempel tillskärare eller skräddare, en del mer kända än andra. Ofta måste man ha en portfolio eller arbetsprover att visa upp om man ansöker till en välkänd utbildning. En bra väg att börja kan vara att gå kurser via ett studieförbund eller gå en utbildning via en folkhögskola som inte kräver arbetsprover. Det finns många andra vägar att gå för att jobba inom modebranschen. Du kan till exempel bli ingenjör för att ta fram teknik eller nya material att använda i modeskapande. Att bli frisör, ljud- och ljusexpert eller projektledare kan också ta dig till modebranschen även om du inte har någon särskild fallenhet för sömnad och design.