Mode genom tiderna

Att modet har förändrats genom tiderna har nog inte gått någon förbi. Ofta har vi personliga relationer till en viss typ av mode bara något tiotal år tillbaka. Var det någon speciell trend som du fortfarande hämtar inspiration från eller kanske var det någon stil som du ogillade skarpt? Modets historia har varit väldigt varierad och går man längre tillbaka i tiden kan man se att det i första hand var de med mycket god ekonomi som kunde ägna sig åt trender. Massproduktionen var inte ett faktum och det fanns helt enkelt inte butiker eller stora märken på samma sätt. Idag kan väldigt många följa med i modet utan att ruinera sig.

Historiska trender i modern tid

Det finns många trender som har mycket lång historia men som håller i sig än idag. Ett mycket omdiskuterat plagg, som tidigare kunde vara livsfarligt att bära, är korsetten. Idealet med en smal midja lever än idag och vi ser mer eller mindre bekväma korsetter i många sammanhang. Förr användes de främst som underkläder för att forma figuren, idag utgör de snarare ett helt eget plagg. Många bröllopsklänningar har korsettliknande detaljer och flertalet artister står gärna i korsett på scen. Mode handlar dock inte bara om kläder utan kan även ses i till exempel frisyrer och inredning. En väletablerad trend inom inredning är den som kallas shabby chic, som helt enkelt går ut på att få inredningsföremål att se äldre ut. Man målar exempelvis möbler i färg som man kan behandla så att de ser gamla ut, eller sliter på materialet på något annat vis. Även när det gäller kläder kan vi se den tendensen, till exempel hos nya jeans som säljs med ett slitet utseende.Mode genom tiderna 2

Kvinnligt och manligt mode genom historien

Kvinnors mode har haft en tendens att variera mycket mer än männens genom tiderna. Kvinnors klänningar har många gånger haft väldigt olika stil och numera har kvinnor även byxor med olika utseende. Förr kunde även de rika männens mode variera väldigt kraftigt. Det kunde gälla skor som hade väldigt långa spetsar, jackor med väldigt stort omfång och intrikat broderade detaljer. Idag förknippas broderi mest med typiskt kvinnliga kläder, men på museer och gamla målningar kan man se otroligt rikt utsmyckade kläder, även på män. Skönhetsidealen har helt enkelt varierat väldigt mycket och vad som anses manligt respektive kvinnligt har också varierat. Olika grader av överlappning har ansetts moderiktiga. Under 80-talet var många kvinnokläder relativt manliga till utseendet, med kostymliknande överdelar, gärna med axelvaddar. Jämlikhet mellan könen var också något som diskuterades väldigt häftigt under den här tiden. Modet kan påverkas av politik men också av aspekter som klimat och materialtillgång.