Mode -generellt

Mode berör alla människor. Vare sig du hyser ett brinnande intresse eller kikar lite ibland är mode något som alla individer kommer i kontakt med under sitt liv. Instinktivt tänker man på kläder när det någon nämner ordet mode och det stämmer till viss del. Mode finns även i andra saker så som inredning och sätt att leva. När det gäller kläder och konsumtion är mode en av de starkaste krafterna, tillsammans med en annan stark kraft: trender. Det finns en skillnad mellan dessa två och en enkel lathund är att tänka att mode pågår under längre tid medan trender förändras oftare och på kortare sikt.

Mode som har gjort avtryck

Vissa modehändelser har gjort mer intryck än andra. De har till och med gjort avtryck i historien till en sådan grad att vi än idag använder dessa plagg, utan att kanske veta varför. Ett bra exempel är den båtringade randiga tröjan i svartvitt som Coco Chanel gjorde berömd. Hon uppfann även ”den lilla svarta” som är en populär förkortning för den lilla svarta klänningen som passar perfekt till alla situationer, vare sig du ska på jobbintervju eller på dejt. Se bara på profilbilderna på alla dejtingsidor! Att skaffa en bra basgarderob är ett utmärkt sätt att förenkla sin garderob på. Se till att lägga lite pengar på bättre kvalitet och bra passform när du ska införskaffa ikoniska plagg som den randiga tröjan eller den lilla svarta. Med en väl genomtänkt garderob kommer du aldrig fastna framför spegeln i ovisshet kring vad du ska ha på dig, därför är det en investering både i tid och pengar att tänka igenom besluten ordentligt.Mode -generellt 22

Gör skillnad genom mode

Länge har modet inom kläder handlat om att klä sig snyggt. Det kan tyckas vara en enkel, närmast banal tanke men historien går längre tillbaka än vad man först tror. I alla tider har vårt val av kläder varit ett sätt att visa vilka vi är och vilken status vi har. Förr i tiden var en hög hatt en symbol för rikedom och långa utställda klänningar betydde att man kom från en förmögen släkt. Man kunde till och med gissa hur rik en ung kvinna var beroende på hennes vidd på kjolen. Ju större, desto bättre. Nuförtiden har det blivit en trend att även se till att kläderna är ”snälla” att ha på sig. Det betyder inte att man ska undvika trång resår eller för korta strumpor – snällt mode innebär att man har kollat igenom hur kläderna tas fram och att man undviker att köpa plagg som har framställts på bekostnad av miljöförstörelse eller av företag utan kollektivavtal.