Svenska modeikoner

Mode och personlig stil blir allt mer populärt i och med sociala medier framfart på internet. Både Facebook och Instagram svämmar över med doldisar och kändisar som visar upp sin stil och nyinköp. Sverige har trots sin storlek alltid legat i framkant i de flesta områdena, men hur ser det ut på modefronten? Har vi några svenska modeikoner som lyckas få uppmärksamhet bortom våra gränser eller lever våra egna modeintresserade i en liten bubbla, skärmade från de stora galorna och för evigt dömda att endast titta på? Följ med när vi tar en närmare titt på de svenska modeikoner som Sverige producerat under de senaste åren.

sinfashion.se

Sofi Fahrman

Många sammankopplar svenska modeikoner med namn som Sofi Fahrman. Den Stockholms-födda Sofi har samarbetat med stora namn som Aftonbladet och Elle och ger fortfarande ut en Aftonbladet-bilaga, Sofis mode, som kommer ut varje vecka. Under 2006 ledde hon ett Kanal 5 tv-program, även det kallat Sofis mode. Formatet kom senare att sändas på TV7 och några år senare återvände hon till tv-produktioner tillsammans med sin syster Frida. De ledde då programmet Stylisterna på Kanal 5 Play. Sofi har länge varit en het stjärna och en svensk modeikon som fortfarande inspirerar tusentals över hela landet. Hon har en egen stil och uppmuntrar alla att experimentera och sätta sin egen prägel på allt. Varför inte bli inspirerad av Sofi och exempelvis trycka upp en tygpåse med din design eller testa några nya färger i sommar? Även Sofi Fahrman har provat sina vingar inom andra områden och har bland annat gett tre böcker om fiktiva Elsa Gustavsson från Borås.

Kenza Zouiten

Kenza är ett ständigt återkommande namn när man pratar om svenskt mode. Precis som Sofi Fahrman kommer Kenza från Stockholm men hon har även rötter i Marocko, ett land som hon bodde i under flera år. Hon driver sedan 2006 en personlig blogg, Kenzas, och har många gånger uppvisat rekordsiffror i antal besökare. I 2009 visade hon upp siffror som sa att hon hade över 100 000 unika besökare per dag och drev därmed bland de mest välbesökta bloggarna i Sverige. Hon har flera gånger vunnit pris för sina bilder och det mode som hon visar upp. Under 2013 tog hon ännu ett stort steg i mode-världen då hon skapade sitt egna märke, IvyRevel. Hon designar plaggen själv och fortsätter vara en svensk modeikon som inspirerar mängder av modeintresserade över hela Sverige. Hon har även blivit uppmärksammad utomlands och klättrar på listorna bland de mest inflytelserika modebloggarna i Europa. 2014 vann hon inom kategorin ””Most Influentual Fashion Blog”” under Fashion Blogger Awards i Berlin.