Mode för barn

 

Som förälder får man ta vara på de första åren om man själv vill bestämma vilka kläder ens barn ska ha på sig. I tre-, fyraårsåldern blir det plötsligt väldigt mycket ”nej, jag vill inte ha byxor på mig” och ”nej, jag ska inte ha spiderman-tröjan, jag ska ha prinsessklänning” – åsikter som under åren utvecklas och slutligen blir till ”men herregud, kan du sluta rota i min garderob?”.

Men så länge barnen är för små för att ha åsikter om vilka färger och mönster de har på sig, då är det fritt fram för föräldrarna! De flesta småbarnsföräldrar har nog någon gång gjort sig skyldiga till att köpa ett plagg de redan har tillräckligt av, bara för att bebisen skulle se så söt ut i just den modellen. Bebistiden är försvinnande kort, så det gäller att njuta av den. Många som blir föräldrar nu växte upp med ett stort modeintresse, och utövar det gärna på barnen.

happy child playing pilot aviator and dreams outdoors in autumn

Ordet ”bebismode” klingar inte vackert i allas öron – det ses ibland som en symbol för sexualisering, påtvingande av stereotyper och förstärkande av klassamhället. Den medvetna föräldern har dock koll på de negativa aspekterna och anstränger sig för att barnet inte ska växa upp med dessa som grundvärderingar.

Faktum är dessutom att bebismode sträcker sig bortom kläder på ett sätt som mode för vuxna inte gör. Saker som bilstolar och barnvagnar är också en stor del av hur man ”klär” sitt barn, och viktiga även ur en säkerhetssynpunkt. Just barnvagnen anses som ett av de viktigaste valen man gör när man köper utrustning till sitt barn – vad kan man köpa om man vill ha något säkert, snyggt och bekvämt, till ett vettigt pris?

Det viktigaste man måste kolla efter är att vagnen är godkänd enligt den europeiska standarden. Därefter kan man kolla efter något som passar ens personliga smak – Bugaboo är ett märke som många gillar.

Barnets välmående kommer alltid först – har bebisen det bekvämt? Ligger barnet säkert? Därefter kan man som förälder klä och utrusta sitt barn med hjärtans lust – och med gott samvete.