Vart kommer guld ifrån?

Det här är en modeblogg, i och med det faller det sig naturligt att jag ibland skriver om modetrender, även om det nu var ett tag sedan sist. I det här inlägget tänkte jag skriva om ädelmetallen som varit på modet sedan urminnes tider, guld. Vare sig det handlar om smycken eller gulddetaljer på kläder så har den glimrande metallen alltid varit eftertraktad. Om du behöver pengar snabbt kan du alltid sälja guld och räkna med att få bra betalt. Men varifrån kommer det mesta av världens guld? Här följer en lista med världens tre största guldgruvor.

1. South Deep guldgruva – Sydafrika

Ungefär 4,5 mil utanför Johannesburg i Sydafrika hittar du South Deep som är världens största guldgruva. Gruvdrift på platsen började 1961 och man beräknar att gruvan har tillräckligt med guld för att fortsätta producera ända fram till år 2092.

2. Grasbergs guldgruva – Indonesien

Världens näst största guldgruva hittar du i Indonesien. Gruvan heter Grasberg och är inte bara världens största producent av guld utan också världens näst största koppargruva. År 2016 producerade gruvan 33 000 000 kilo guld. Grasberg är känt också för sin unika miljö, belägen som den är på en relativt otillgänglig ö som helt domineras av gruvan.

3. Muruntaus guldgruva – Uzbekistan

Muruntaus guldgruva är inte bara en av världens största guldgruvor, det är också en av världens djupaste gruvor alla kategorier. Gruvan, som öppnade 1958, är mer än 600 meter djup.