Sveriges bäst klädda kvinna

För alla modeintresserade finns det ett stort antal fester, uppvisningar och tävlingar att hålla ögonen på. Några av de mest prestigefyllda är självklart Sveriges bäst klädda man och kvinna. Tävlingen anordnas av diverse magasin och den mest uppmärksammade på damsidan är ELLE-galan. 2016 års vinnare blev det nya stjärnskottet Sabina Ddumba. Under de senaste åren har hon haft stor framgång både som artist och inspiratör och hon har utöver ELLE-priset även tagit hem Årets nykomling på P3 Guld-galan och fått skivkontrakt med Warner Bros. i USA – Inte dåligt för en 22-åring.

Mer om Sabina

Sabina_Ddumba_in_2015Sabina föddes den 23 februari 1994 i Fiskätra, Nacka och är det sjätte av åtta syskon. Hennes föräldrar är från Uganda och när Sabina var åtta år flyttade mamman tillbaka till hemlandet. Det var i samband med ugandisk musik som Sabina hittade ett intresse för rytm och sång. Redan i 10-årsåldern hade Sabina börjat skriva egna låtar och några år senare gick hon med i Tenstakören, en grupp som hon skulle stanna med i sex år. Det var med hjälp av Tenstakören, som hon fann sin passion för sång och bestämde sig för att satsa. Hennes pappa och släktingar tyckte dock att Sabina skulle satsa på ett mer akademiskt yrke som läkare och det fanns säkerligen dem som önskade att hon ägnat sig åt en mindre riskfylld bransch, till exempel badrumsinredning eller designer. År 2012 deltog hon i X Factor och efter det började hennes karriär ta fart på riktigt.

Förra årets vinnare

I en Intervju med Sveriges bäst klädda kvinna 2015 får vi bekanta oss närmare med skådespelerskan Malin Buska. Hon säger att hon har ett stort modeintresse och att hon kan klä sig i allt från stora modemärken till mindre och okända svenska designers. Malin Buska säger att hon aldrig använt sig av stylister och att hon inte håller koll på trender. De kläder hon bär är alltså valda av henne själv, något som gör att priset känns mer personligt. Redan som ung såg hon kläder som en hobby och hon brukade byta plagg flera gånger om dagen. Där föddes även tanken om att kläder kan vara ett sätt att uttrycka sig och att det kan vara något väldigt intimt. När hon får frågan att utveckla tanken om kläder som uttrycksätt pekar hon på plagg som är starkt knutna till samhällsklasser och hur vi väljer att porträttera oss själva i det offentliga rummet.

Sveriges bäst klädda kvinna
Sabina Ddumba